Ossenhaaspuntjes roergebakken

Ossenhaaspuntjes roergebakken

Ingrediënten

  • Ossenhaaspuntjes
  • Sugar Snaps, wortelen en paksoi)
  • een snuf zout of een paar scheutjes Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel sesamzaad

Voor de teriyaki marinade

  • 6 eetlepels mirin (of gebruik een combinatie van Sake of Sherry met suiker)
  • 6 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 eetlepel zonnebloem

Voor de teriyaki saus

  • 6 eetlepels mirin (of gebruik een combinatie van sherry en suiker)
  • 6 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 theelepel (liefst bruine) suiker

Bereiding

Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade. Wentel de Ossenhaaspuntjes goed door de marinade. Dek af en laat buiten de koelkast minimaal 20 minuten.

Zet een skillet op de BBQ en rooster hierin (zonder olie of boter) kort de sesamzaadjes totdat ze lichtbruin kleuren. Doe de sesamzaadjes op een bord en zet aan de kant.

Verhit nu de skillet opnieuw en bak hierin de ossenhaaspuntjes in ongeveer 4 minuten aan beide zijden mooi bruin en medium gaar.. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en leg op een snijplank. Laat de ossenhaaspuntjes even rusten.

Meng in een steelpan alvast de ingrediënten voor de saus.

Verhit een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg een eetlepel zonnebloem toe. Roerbak nu de groenten in ongeveer 4-6 minuten beetgaar. Voeg kort nadat je de groenten in de pan hebt gedaan een scheutje water toe. Zo komt er wat stoom vrij waarin de groenten makkelijker garen. Breng de groenten op smaak met wat sojasaus of een snuf zout. Draai het vuur uit, maar laat de groenten nog even in de pan zitten om afkoelen te voorkomen.

Verhit nu de steelpan met de saus en laat onder bijna voortdurend roeren de saus een beetje inkoken. Zodra je ziet dat de saus iets dikker is, is het goed. Dit is na enkele minuten. Proef en voeg eventueel nog wat suiker toe naar smaak.

Haal nu de ossenhaaspuntjes uit het folie en snijd in mooie dunnen plakken. Verdeel de rijst en de groenten over twee borden en schik de plakken ossenhaaspuntjes erop. Bestrijk de plakken ossenhaaspuntjes met de saus of giet er wat saus overheen. Zorg dat de plakken ossenhaaspuntjes mooi glanzen. Strooi als laatste nog wat sesamzaadjes erover en dien direct op. Je kunt eventueel de overgebleven Teriyaki saus in een klein schaaltje op tafel zetten en nog wat saus over je rijst of groenten sprenkelen.

Eet smakelijk!